Scroll To Top
Son yazılar

SADAKA-İ FITIR (FİTRE)



Fitre, bayram namazı kılınmadan vermekle yükümlü olduğumuz bir sadakadır. Kısaca gözatacak olursak:
"Fıtr sözlükte "orucu açmak", fıtra da "yaratılış" anlamına gelir. Türkçe'de fitre şeklinde söylenen "fıtır sadakası" dinî bir terim olarak şöyle tanımlanabilir: "Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları malî bir ibadet"tir."
Abdullah b. Abbas'tan rivayet edilen bir hadiste fıtır sadakasının, oruçluları gereksiz ve çirkin sözlerinden (günahlarından) arındırmak ve yoksullara gıda temini için farz kılındığı bildirilir (Ebû Dâvûd, "Zekât", 17; Müsned, II, 277). Hadisten anlaşıldığına göre fıtır sadakası, oruç tutan müslümanın, oruçluya yakışmayan davranışlarla zedelenen ibadetinin eksikliklerini tamamlar, aynı zamanda yoksulların bayram sevincine katılmalarını sağlar.
"Kendilerine fitre verilemeyecek kişiler şunlardır: Dinen zengin sayılanlar, fitre yükümlüsünün zevcesi, usulü (ana-babası, dede ve nineleri), fürûu (çocukları ve torunları), bakmakla yükümlü olduğu yakınları. Zenginlik hakkında değişik ölçüler belirtilmiştir; Hanefîler'e göre, artıcı nitelikte olsun olmasın nisab miktarı malı olan kişiye fitre verilemez.
Fitre verilirken, mükellefin bulunduğu yerdeki fakirlere, uzakta otursalar da fakir akrabalara, iyi ahlâk sahibi ve geliri giderini karşılayamayanlara öncelik verilmelidir."
Hadis-i şeriflerde fitrenin miktarı olarak, bir ölçek arpa,bir ölçek hurma gibi terimler bulunur. Bundan maksat yediğimiz şeylerin bir ölçü karşılığı, yani günlük bir öğünümüzdür. Hanefi alimleri bu miktarı paraya çevirip vermeyi uygun bulmuşlardır. Hepimizin bildiği üzere Diyanet hersene ortalama bir rakam belirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, öğünümüze ne kadar para harcadığımızdır. Her öğün krallar gibi yiyip, fitreyi normal bir insan nispetinde vermek uygun değildir. Özellikle dışarılarda 50-60 tlye iftarlara gidip de fitreyi 10liradan vermek ne dine uyar, ne vicdana.
"Ne verirsen elinle, o gelir seninle" düsturunca fitremizi hesapladıktan sonra üzerine bir miktar fazlalık eklemek -şahsen- en doğrusu.
Ramazan-ı Şerifin son cumasını yaşadığımız günde, bayrama az kalmışken tüm ibadetlerimizi daha bir özenle yapmamız gerektiği gibi, fitremizi de unutmayalım inşallah.
Rabbim verdiğimiz iftarları, yaptığımız ibadetleri kabul buyursun inşallah. Bizleri doğru yoldan ayırmasın, hidayet versin. Bayrama affedilmiş olarak ermeyi nasip etsin..

PAPATYA PRENSES

Paylaş:

10 yorum to ''SADAKA-İ FITIR (FİTRE)"

ADD COMMENT
  1. amın nıce ramazanlara ulaştırsın bizleri,hayırlı bayramlar olsun inşallah

    YanıtlaSil
  2. Yardımlaş ve paylaşma nasıl bir duygudur ki en iyi terapi den daha iyi gelir insana.

    YanıtlaSil
  3. vermek ruhu temızlıyor ramazanda bunu daha farklı hıssedıyorum

    YanıtlaSil
  4. Her geceye bir sabah veren, elbette her sabaha bir umut verir.Her dile dua etme kabiliyeti veren de elbette o duayı kabul etme iradesi gösterir.Rabbim dilinizi duasız, dualrınızı cevapsız bırakmasın.Dualarımız kabul gecemiz mübarek olsun

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir yazı.Umuyorum bu anlattıklarınız okuyanlar tarafından bu aya mahsus algılanmasında her ay yapılsın.

    YanıtlaSil
  6. Allah razı olsun bu güzel yazın için. "Ne verirsen elinle, o gelir seninle" güzelmiş...

    YanıtlaSil
  7. Farkındamısınız acaba facebook çıkalı blogculuk yok oluyor ,görüyorum ziyaretler azaldı yorumlar yok denecek kadar az, şahsen ben çok üzülüyorum . Blogculuğu bitirmeyelim yok etmeyelim arkadaşlar ziyaretlerimiz eskisi gibi hep olsun diyorum . İyi bayramlar, sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Amin canım Allah ibadetlerimizi kabul etsin inşallah.. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar.

    Fıtır sadakası ile birlikte o güzel dua ve dileklerinizi içeren paylaşımınızı büyük bir keyif alarak zevkle okudum. Kaleminize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

    Aslında bu bayramın adı ne şeker, ne de Ramazan bayramıdır, bu bayramın adı Fıtır bayramıdır.

    Fıtır bayramınızı en içten dileklerimle kutlar; sevdiklerinizle ve sevenlerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu, mutlu ve gönlünüzce bir bayram geçirmenizi Cenab-ı Allah'dan niyaz ederim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar;
    Blogunu yeni keşfettim ve hemen takibe aldım.
    3494. takipçin benim.. :) Ne kadar da anlamlı şeylerden bahsetmişsin böyle.. Sık sık gelirim artık.
    Bana da gelirsen sevinirim :)
    ¦ Sevgiler ¦
    http://whiteglaze.blogspot.com
    twitter: @_gamzeahmet_

    YanıtlaSil

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTIĞIN İÇİN ÇOK ÇOOK TEŞEKKÜR EDERİM...:))