DONDURMA’NIN AZ BİLİNEN TARİHİ
Dondurma’yı 13. Yüzyıl’da Uzakdoğu’dan Avrupa’ya getirip tanıtan ilk kişi Marco Polo oldu.
Bazı tarihçilere göre , 16. Yüzyıl’da Catherine’de Medici’nin Floransalı aşçıları dondurma sanatını
iyice geliştirdiler. 1660 tarihinde Sicilyalı Procopio Coltelli dondurmayı Fransa kralı 14. Louis’e sundu.
Dondurma’nın tadını çok beğenen Fransa kralı , Paris’in ünlü procope kahvehanesinde bir davet vererek dondurmayı diğer asiller ile tanıştırdı.
İngiliz ev kadını Hannah Glasse 1760 yılında ‘Compleat Confectioner’ (mükemmel tatlıcı) isimli bir kitap yazdı ve içinde dondurma tarifleri verdi. 1846 yılında ev kadını olan Amerika’lı Nancy Johnson el ile çalışan ilk dondurma makinesini yaptı. Dondurma’yı ilk kez seri olarak üreten kişi ise Baltimorelu sütçü Jacob Fussell’di. 1851 yılında satamadığı fazla sütlerini dondurarak depoladığı için tarihe ‘ilk seri dondurma üreticisi’ olarak geçti. 1874 yılından itibaren Amerika Birleşik Devlet’lerinde dondurmanın içine nelerin konulacağı kanunla saptanmaya başladı.
Dondurma Avrupa’da uzun yıllar zenginlerin sofrasını süsledi. Ancak 20. yüzyılın başlarında koruma ve konservasyon tekniklerinin gelişimiyle birlikte üretimi yaygınlaştı ve halk kitlelerine indi.
DONDURMA’NIN YAPILIŞI
Günümüzde dondurma üç farklı yöntem ile yapılmaktadır.
Bunlardan birincisi , en çok tercih edilen yöntem olan modern makinelerde dondurma yapımıdır. Daha önceden fabrikalarda hazırlanmış olan dondurma tozları; süt , süt tozu ya da meyve sularıyla birlikte dondurma makinelerine katılır , makine çok yüksek hızda bu maddeleri karıştırarak dondurmaya başlar ve kısa bir süre içerisinde dondurma hazır olur. Fakat bu yöntem ile elde edilen dondurmalar el yapımı olanlar kadar lezzetli olmaz.
İkinci yöntem ise, döndürme yöntemidir. Süt ve şeker bir kazana dökülür (Yalnız bu kazan özel bir kazandır kazanın altında kazanı döndürmeye yarayan bir mekanizma vardır ve kazanın üzerinde döndürmek için bir çevirme kolu bulunur) içine süt ve şeker konulan kazanda , tahtadan yapılmış alt kısmında musluğu olan bir fıçıya yerleştirilir. Fıçı ile kazanın arasına buz ve tuz dökülür ve kazan döndürülmeye başlanır. Kazan döndükçe dondurma oluşmaya başlar. Bu sırada buzlar eridikçe, fıçının altındaki musluk yardımıyla eriyen sular boşaltılır ve fıçıya yeni buzlar konulur. Kazanı Cornetto’nun Çikolatalı Dondurma ve Kaymaklı Dondurma ürünlerine de mutlaka göz atmanızı öneririz.
No Comment to " DONDURMA’NIN AZ BİLİNEN TARİHİ "
DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTIĞIN İÇİN ÇOK ÇOOK TEŞEKKÜR EDERİM...:))