Scroll To Top
Son yazılar

DONDURMA’NIN AZ BİLİNEN TARİHİ


Dondurma’yı  13. Yüzyıl’da Uzakdoğu’dan  Avrupa’ya  getirip  tanıtan  ilk  kişi  Marco Polo oldu.
Bazı tarihçilere göre , 16. Yüzyıl’da Catherine’de  Medici’nin  Floransalı aşçıları dondurma sanatını 
iyice geliştirdiler. 1660 tarihinde Sicilyalı Procopio Coltelli dondurmayı Fransa kralı 14. Louis’e sundu.
Dondurma’nın tadını çok beğenen  Fransa  kralı , Paris’in ünlü procope  kahvehanesinde  bir davet vererek dondurmayı diğer asiller ile tanıştırdı. 
İngiliz ev kadını Hannah Glasse 1760 yılında ‘Compleat Confectioner’  (mükemmel  tatlıcı)  isimli bir kitap yazdı ve içinde dondurma  tarifleri verdi.  1846 yılında ev kadını olan  Amerika’lı  Nancy Johnson el ile çalışan ilk dondurma  makinesini yaptı. Dondurma’yı  ilk kez  seri olarak üreten  kişi ise Baltimorelu sütçü  Jacob Fussell’di.  1851 yılında  satamadığı fazla sütlerini dondurarak depoladığı için tarihe ‘ilk seri dondurma üreticisi’ olarak geçti. 1874 yılından itibaren  Amerika  Birleşik Devlet’lerinde dondurmanın içine nelerin  konulacağı  kanunla  saptanmaya  başladı. 
Dondurma  Avrupa’da  uzun yıllar zenginlerin  sofrasını  süsledi.  Ancak 20. yüzyılın başlarında  koruma ve konservasyon  tekniklerinin gelişimiyle birlikte  üretimi  yaygınlaştı ve halk kitlelerine indi. 

DONDURMA’NIN  YAPILIŞI
Günümüzde  dondurma  üç  farklı  yöntem ile yapılmaktadır. 
Bunlardan birincisi , en çok tercih edilen yöntem olan modern  makinelerde dondurma yapımıdır. Daha önceden  fabrikalarda hazırlanmış  olan  dondurma  tozları; süt , süt tozu ya da  meyve sularıyla birlikte dondurma  makinelerine  katılır , makine çok yüksek hızda  bu maddeleri  karıştırarak  dondurmaya  başlar ve kısa bir süre  içerisinde  dondurma  hazır olur. Fakat bu yöntem ile elde edilen dondurmalar  el yapımı olanlar kadar lezzetli olmaz.

İkinci yöntem ise, döndürme yöntemidir. Süt ve şeker  bir kazana  dökülür  (Yalnız bu kazan özel bir kazandır kazanın altında kazanı  döndürmeye  yarayan  bir  mekanizma  vardır ve  kazanın  üzerinde döndürmek için bir çevirme kolu bulunur) içine süt ve şeker konulan  kazanda  , tahtadan yapılmış alt kısmında musluğu olan  bir fıçıya yerleştirilir. Fıçı ile kazanın  arasına buz ve tuz dökülür ve  kazan döndürülmeye  başlanır. Kazan döndükçe  dondurma  oluşmaya  başlar. Bu sırada buzlar eridikçe, fıçının altındaki musluk yardımıyla eriyen  sular  boşaltılır ve  fıçıya  yeni  buzlar konulur. Kazanı Cornetto’nun Çikolatalı Dondurma ve Kaymaklı Dondurma ürünlerine de mutlaka göz atmanızı öneririz.

Paylaş:

Kategoriler:

No Comment to " DONDURMA’NIN AZ BİLİNEN TARİHİ "

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTIĞIN İÇİN ÇOK ÇOOK TEŞEKKÜR EDERİM...:))