Scroll To Top
Son yazılar

Buzdolabı Kullanımına Yönelik Pratik Bilgiler




Evimizin olmazsa olmaz beyaz eşyaları arasında en gereklilerinden biri hiç şüphesiz buzdolapları. Besinleri sakladığımız buzdolaplarında yiyecekleri saklamanın, doğru bir şekilde soğutmanın birkaç püf noktası var. Gelin bunlara bir bakalım;

Besinlerin dinlendirilmesi:  Etinizi bir gün öncesinden buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Böylelikle etiniz daha yumuşak ve lezzetli olacaktır.

Ambalajlama: Gıdalarınızı buzdolabı için uygun olan folyo, streç film gibi malzemeler ile kaplayarak yerleştirin. Yiyeceklerinizin üstünü kapatırken içerisinde hava kalmayacak şekilde iyice sarın.

Alüminyum folyonun mat olan bölümü içte kalmalıdır. Parlak tarafı oksitlenebildiğinden yiyeceklerle temas etmemesi gerekir. Kapağı olmayan kapların ağzını çift kat folyo ile sarıp kenarına lastik geçirerek sağlam bir ambalaj yapabilirsiniz.
Dondurulacak paketlerin son kullanma tarihini muhakkak kontrol edin. Derin dondurucunuzda bulunan gıdalar, paketlerin sayısı ve depolandığı günü not ederek bu bölmedeki gıdaların takibini daha kolay sağlayabilirsiniz.
Gıdalarınızı streç film veya su geçirmez plastik sargı ile sararak hava almadan gönül rahatlığıyla dondurabilirsiniz. Ayrıca yiyeceklerinizi polietilen torbaya koyarak da güvenli bir şekilde donmalarını sağlayabilirsiniz.

Besinlerin çözdürülmesi
Besinleri çözdürmenin birkaç farklı yolu vardır. Çözdürme işlemi gıda maddesinin türüne ve hangi amaçla kullanılacağına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.  Besinlerinizi oda sıcaklığında, buzdolabında, elektrikli fırında (fanlı veya fansız modellerde) veya Mikrodalga fırında çözdürebilirsiniz.

Gıdaların soğutulması:
Gıdalarınızı 2-3 °C sıcaklığa sahip soğutucu bölmesinde saklamalısınız.
Patates, soğan, sarımsak gibi gıdaların buzdolabında saklanması uygun değildir. Bu tip sebzeler serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Ancak baharat ve otları soğutucu bölmesinde saklayabilirsiniz.  Öğütülmemiş olanları ise 1 yıl kadar soğutucuda tutabilirsiniz.

Meyve ve sebzelerinizi, kesmeden ve yıkamadan sebzelik bölmelerine koymalısınız. Hava almaları için delik ve temiz poşetlerde saklamayı tercih edin. Siyah poşetler içinde saklamayı aklınızdan geçirmeyin.


Meyve ve sebzeleri ayrı bölmelerde saklamanız daha sağlıklı olacaktır. Kayısı, muz, armut gibi etilen gazı üreten meyvelerin, bu gaza karşı hassasiyeti olan brokoli, lahana, havuç gibi sebzelerle bir arada durmaması önemlidir.

Taze et, balık, tavuk ve şarküteri ürünlerini alır almaz buzdolabına koymalı ve dışarıda ağzı açık bir şekilde bırakmamalısınız.

Nemli gıdaları buzdolabının arka bölümüne koymamaya özen gösterin. Soğuk hava ile temas eden besinler donma ihtimaliyle karşı karşıya kalabilirler.  Bunun için nemli gıdalarınızı kapaklı kaplarda saklayın.

Yiyecekleri iyi bir şekilde soğutmak için soğutucu bölmesinde bulunan turbo fan ile dengeli bir sıcaklık sağlayan İki kapılı buzdolapları tercih edebilirsiniz.

Gıdaların dondurulması:
Gıda dondurucularının en az -18 °C veya daha soğuk bir ısıda olması gerekir. Taze gıdalar yalnızca 4 yıldızlı derin donduruculu buzdolaplarında dondurabilirsiniz.
Sıvı gıdalar donma esnasında 1/10 oranında genişleyeceği için kabı sonuna kadar doldurmayın. Donduracağınız yiyecekleri öncesinde soğutucuda bir müddet soğutmanızda fayda var. Dondurulmuş gıdaları çözdürdükten sonra bir daha dondurmayın.

Önceden dondurulmuş gıdalarla yeni dondurulacak gıdaların birbirine değmemesine özen gösterin.
Çok fazla, büyük boyutlu yiyecekleri aynı anda dondurmayın. Yiyeceklerinizin tazeliğini koruyabilmek için mümkün olduğunca hızlı dondurmaya dikkat edin.  

Paylaş:

Kategoriler:

1 yorum to ''Buzdolabı Kullanımına Yönelik Pratik Bilgiler"

ADD COMMENT

DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTIĞIN İÇİN ÇOK ÇOOK TEŞEKKÜR EDERİM...:))